Kāda ir D vitamīna dienas deva?

sieviete tur rokās D vitamīnu

D vitamīnam ir svarīga loma veselības saglabāšanā un slimību profilaksē. Tas ir taukos šķīstošs vitamīns, ko āda ražo ultravioletā starojuma ietekmē. Daži pārtikas produkti un uztura bagātinātāji satur arī D vitamīnu. Šis vitamīns ir būtisks kalcija uzsūkšanai un veselīgu, spēcīgu kaulu veidošanai. Tas ir nepieciešams arī cukura līmeņa kontrolei asinīs, sirds slimību apkarošanai, hormonu regulēšanai un garastāvokļa, kā arī koncentrēšanās un atmiņas uzlabošanai.

Cik daudz D vitamīna man vajadzētu lietot?

Saskaņā ar pētījumiem, vidusmēra cilvēkam optimālā D vitamīna dienas deva ir 4000 SV (starptautiskā vienība). Tomēr D vitamīna daudzums, kas cilvēkam jāuzņem, ir atkarīgs no viņa vecuma, individuālajiem ikdienas paradumiem, slimības anamnēzes un reakcijas uz vitamīna lietošanu. Pieaugušajiem un jauniešiem tas ir 4000 SV, bērniem līdz 10 gadu vecumam – 2000 SV. Ir svarīgi konsultēties ar savu ārstu par jums piemēroto D vitamīna devu.

Kā es varu zināt, vai man ir D vitamīna deficīts?

D vitamīna deficīts nozīmē, ka organismam nav pietiekami daudz vitamīna un tā dēļ tas nevar pilnvērtīgi pildīt savu funkciju. D vitamīna deficītu var izraisīt daudzas lietas, tostarp, nepietiekama saules iedarbība, diētas, kurās trūkst šī vitamīna, noteiktas veselības problēmas, medikamenti. D vitamīna deficīts var palielināt risku saslimt ar citām slimībām, tāpēc ir svarīgi apzināties dažus brīdinājuma simptomus: trauksme, hronisks nogurums, depresija, miega traucējumi, vāji kauli, vājums.

Vai es lietoju pārāk daudz D vitamīna?

Lai gan D vitamīna uzņemšanai ir daudz priekšrocību veselībai, to var uzņemt pārāk daudz. Iespējama D vitamīna toksicitāte, kalcija uzkrāšanās asinīs (hiperkalciēmija). D vitamīna toksicitāte vai D hipervitaminoze ir reti sastopama, bet var izraisīt sāpes kaulos, sliktu dūšu, vemšanu vai nieru darbības traucējumus. Holesterīna līmeni pazeminošās zāles var pazemināt organisma spēju absorbēt D vitamīnu.

Veselības Piramīda iesaka, lai nodrošinātu organismu ar tam nepieciešamo D3 vitamīnu, uzņem to papildus ar Veselības Piramīda Vitamīnu D3 kapsulu vai pilienu veidā. Rūpējies par savu veselību, uzklausot ķermeni un sniedzot tam visu nepieciešamo!