D vitamīna uzņemšana vasarā

puisis, kas bauda vasaru

D3 vitamīns tiek saukts par saules vitamīnu un tāpēc bieži vien tiek uzskatīts, ka vasaras laikā nav nepieciešams lietot D3 vitamīnu saturošus uztura bagātinātājus. Tomēr pētījumi pierādījuši, ka lielai daļai mūsu platuma grādos dzīvojošiem cilvēkiem D vitamīnu nepieciešams lietot visu gadu.

Latvija atrodas 55-57 platuma grādos, kur D vitamīna sintēzei nepieciešamais saules starojuma daudzums vasaras dienās ir pieejams tikai no pulksten 10 līdz 14. Sejas, roku un kāju (25% ķermeņa) pakļaušana saulei 2-3 reizes nedēļā vismaz 10 minūtes cilvēkam ar vieglu ādas pigmentāciju dod apmēram 5-10 µg D3 vitamīna. Cilvēkiem ar tumšu ādas pigmentāciju vajadzētu pavadīt vairāk laika saulē, lai iegūtu tādu pašu D3 vitamīna devu.

Lai rūpētos par ādu, ikdienā nepieciešams uzklāt krēmus ar saules aizsargfiltriem. Bet uzsklājot krēmu ar SPF, tiek ievērojami traucēta D3 vitamīna uzsūkšanās organismā.

Īpaša uzmanība D vitamīna līmenim organismā jāpievērš grūtniecēm, maziem bērniem, senioriem un sportistiem. D vitamīna deficīta risks ir lielāks arī cilvēkiem ar lieko svaru vai, tiem, kas neēd zivis un piena produktus vai neuzturas pietiekami daudz saules gaismā.

Tiem cilvēkiem, kuri apsver vasarā pārtraukt lietot D vitamīnu, noteikti būtu jādomā par to, vai un cik ilgi viņi ikdienā uzturēsies ārā.

Svarīgi ir sekot līdzi arī savam uzturam, lai noteiktu cik daudz D vitamīna tiek iegūts no pārtikas. Labi D vitamīna avoti ir zivis, olu dzeltenums, aknas un mencu aknu eļļa.

Veselības Piramīda iesaka pārbaudīt D vitamīna līmeni pirms tā lietošana vasaras mēnešos tiek pārtraukta, jo vasara var nebūt risinājums D vitamīna trūkumam. Lai pasargātu ādu no priekšlaicīgas novecošanas un samazinātu ādas vēža risku, nepieciešams lieto saules aizsargkrēmus, bet, lai nodrošinātu organismu ar tam nepieciešamo D3 vitamīnu – uzņem to papildus ar Veselības Piramīda Vitamīnu D3!

D3 vitamīns kapsulas N100

Dienas deva 1 kapsula satur: µg/kapsulā %NRV*
D3 vitamīns (kolekalciferols) 100,00 µg (4000 IU) 2000

D-3 vitamīni

SPIED ŠEIT, LAI IEGĀDĀTOS D3 VITAMĪNU KASPULAS

D3 vitamīna pilieni 11,5 mcg 10 ml pudelīte

1 piliens satur: µg/pilienā %NRV*
D3 vitamīns (kolekalciferols) 11,5 µg 230

D-3 vitamīni pilienos

SPIED ŠEIT, LAI IEGĀDĀTOS D3 VITAMĪNU PILIENUS

D3 vitamīns augu 60 kapsulas

Dienas deva 1 kapsula satur: µg/kapsulā %NRV*
D3 vitamīns (kolekalciferols) 50,00 µg (2000 IU) 1000

d3 vitamīnu kapsulas

NB! D3 vitamīns ir iegūts no jūras aļģēm. Augu ekstrakta kapsula. Nesatur ne želatīnu, ne e-vielas, ne krāsvielas. Piemērots veģetāriešiem!