Kāda ir C vitamīna dienas deva?

dažādi augļi un dārzeņi, kas satur C vitamīnu

C vitamīns spēlē svarīgu lomu kolagēna sintēzē un aizsargā organismu no brīvo radikāļu ietekmes. C vitamīns ir plaši pazīstams ar savu lomu imūnsistēmas atbalstīšanā, jo īpaši, lai novērstu infekcijas, piemēram, saaukstēšanos.

Kas ir C vitamīns?

C vitamīns, pazīstams arī kā askorbīnskābe, ir ūdenī šķīstošs mikroelements. Cilvēka organisms nevar ražot C vitamīnu, un tā iegūšanai ir jāpaļaujas uz ārējiem avotiem, tostarp pārtiku un uztura bagātinātājiem. Tā kā C vitamīns ir ūdenī šķīstoša uzturviela, mums tā regulāri jālieto uzturā, jo tā organismā uzglabājas tikai pāris dienas.

C vitamīna priekšrocības

Tas atbalsta normālu dzīšanas procesu un atjaunošanos organismā, jo tas ir iesaistīts kolagēna un fibrīna ražošanā. Kolagēns un fibrīns veido mūsu saistaudus un atbalsta locītavu veselību un brūču dzīšanu. Kā antioksidants tas atbalsta ķermeni, kad tas ir pakļauts brīvajiem radikāļiem, kas veicina novecošanos un hroniskas slimības. Tas atbalsta spēcīgu imūnreakciju un mūsu spēju ātri atgūties.

Kas satur C vitamīnu?

C vitamīns ir atrodams dažādos augļos un dārzeņos. Lai gan šī vitamīna saturs atšķiras atkarībā no produkta, bagātīgi C vitamīna avoti ir zemenes, apelsīni, greipfrūti, brokoļi. Šeit ir daži vērtīgākie šī vitamīna avoti un to aptuvenais C vitamīna daudzums vienā auglī – sarkanie pipari 240mg, dzeltenais kivi 90mg – 100mg, apelsīns 70mg – 80mg.

Cik daudz C vitamīna man vajadzētu uzņemt?

C vitamīna nepieciešamā dienas deva ir atkarīga no vecuma, dzimuma un fizioloģiskā stāvokļa. Laiks, kad pieprasījums pēc C vitamīna ir palielināts – grūtniecība, smēķēšana, 1. un 2. tipa cukura diabēts. C vitamīna ieteicamā uztura deva dienā ir 90 mg vīriešiem un 75 mg sievietēm. Turklāt smēķētājiem vīriešiem un sievietēm tā ir attiecīgi 125 mg un 105 mg, grūtniecēm – 80-85 mg, sievietēm, kas baro bērnu ar krūti – 115-120 mg.

Nepietiekams C vitamīna daudzums ķermenī samazina imūnsistēmas pretestību, kā arī brūces dzīst ievērojami lēnāk. C vitamīnam ir daudz priekšrocību un šobrīd ir vieglāk nekā jebkad izvēlēties sev piemērotāko produktu un veidu, kā to uzņemt.