Kas ir kolagēns?

Sieviete, kas cenšas saprast, kas ir kolagēns

Kolagēns ir galvenais saistaudu proteīns, kas atrodams ādā, kaulos, cīpslās, saitēs, skrimšļos, orgānos, muskuļos, asinsvados, gļotādu audos, nagos un matos. Kolla tulkojumā no grieķu valodas nozīmē līme, un tā arī ir – kolagēns ir olbaltumviela, kas satur kopā organisma saistaudus. Savukārt “gen” apzīmē ražošanu.

Kas ir kolagēns?

Kolagēns ir proteīns, kas nodrošina ādai elastīgu un izturīgu pamatu. Šo vielu mums saražo organisms, taču novecošanas procesā kolagēna sintēze pakāpeniski samazinās. Arī ārējie faktori (stress, UV starojums, ēšanas paradumi, smēķēšana, vides piesārņojums) palēnina šī proteīna sintēzi. Dermu, ādas vidējo slāni, kas balsta mūsu ādas virskārtu, veido apmēram 80 procenti kolagēna. Kolagēna daudzumam samazinoties, āda atslābst un sāk zaudēt elastību, sāk veidoties grumbas.

Vai kolagēna avotam ir kāda nozīme?

Kolagēna avotam ir ļoti liela nozīme kolagēna efektivitātē. Kolagēns ir atrodams vistas un liellopa gaļā, cūkgaļā un zivīs. Tomēr jūras kolagēns ir visefektīvākais, jo tas visvairāk līdzinās kolagēnam cilvēka organismā. Šīs lielās līdzības dēļ uztura bagātinātājs viegli iekļūst zarnu sieniņās un viegli uzsūcas audos.

Kas ir kolagēna hidrolīze?

Ir atzīts, ka hidrolizētais kolagēns ir visefektīvākais absorbcijas ziņā. Hidrolīzes laikā lielas kolagēna molekulas tiek sadalītas mazākās, ka ļauj organismam kolagēnu efektīvi absorbēt. Turklāt klīniskie pētījumi ir parādījuši, ka hidrolizēti kolagēna uztura bagātinātāji palīdz locītavu sāpēm un samazina locītavu bojājumu risku sportistiem. Hidrolīze ir jebkura vielas reakcija ar ūdeni, t.i., ķīmiska savienojuma sadalīšanās ar ūdeni.

Kolagēna veidi

Aptiekās, veikalos un internetā r pieejams dažādas izcelsmes kolagēns, kas satur dažāda veida kolagēnu (I, II un III tipa), tāpēc ir ļoti svarīgi saprast, kas nepieciešams cilvēka ķermenim un kurš no tiem darbojas labāk.

I tips: Šis kolagēna veids veido 90% no visa ķermeņa kolagēna. Tas sastāv no ciešām šķiedrām, kas veido “mugurkaulu” ādai, kauliem, cīpslām, skrimšļiem, saistaudiem un zobiem. I tipa kolagēns ir olu baltumā un olu čaumalās, zivīs un liellopu gaļā, ādā un kaulos.

II tips: Šis kolagēna veids sastāv no nedaudz plānākām šķiedrām. Tas ir atrodams tā sauktajos elastīgajos skrimšļos, kas “mīkstina” locītavu locītavas. Ar II tipa kolagēnu ir bagāta vistas gaļu, āda un kauli.

III tips: Šis kolagēna veids atbalsta muskuļu, orgānu un artēriju struktūru. III tipa kolagēns ir atrodams arī liellopu gaļā, ādā un kaulos.

Kādi vitamīni veicina kolagēna uzsūkšanos?

C vitamīns palielina kolagēna sintēzi organismā un samazina oksidatīvā stresa līmeni.

Kā novērst kolagēna zudumu?

Pirmkārt, būtu jāizvairās no smēķēšanas. Arī kvalitatīvs miegs ir ļoti svarīgs. Nepieciešams pielāgot uzturu – kolagēna ražošanai ir svarīgi ēst pārtiku, kas ir bagāta ar antioksidantiem un vitamīniem. Ļoti piemēroti ir krāsaini augļi un dārzeņi, piemēram, tomāti, greipfrūti, arbūzs, brokoļi un zemenes, kā arī pārtikas produkti, kas satur Omega 3 taukskābes. Kolagēns ir atrodams arī dzīvnieku saistaudos, tāpēc tādus pārtikas produktus kā vistas āda, cūkas āda, liellopu gaļa un zivis ir nepieciešams iekļaut uzturā.

Nav veikti pētījumi, lai noteiktu, vai pārtikas produktiem, kas bagāti ar kolagēnu, ir tādas pašas priekšrocības kā uztura bagātinātājiem. Pārtikas kolagēnu gremošanas fermenti sadala atsevišķās aminoskābēs un peptīdos. Kolagēns uztura bagātinātājos jau ir sadalīts vai hidrolizēts, tāpēc tiek uzskatīts, ka ar uztura bagātinātājiem uzņemtais kolagēns tiek absorbēts efektīvāk.

Cik bieži man vajadzētu lietot kolagēnu?

Kolagēna daudzums organismā sāk samazināties ap 25 gadu vecumu. Līdz 35 gadu vecumam mūsu organismā ir par aptuveni 15% mazāk kolagēna, un, sasniedzot 45 gadu vecumu, kolagēna ir par 30% mazāk. 20 – 30 gadu vecumā kolagēnu ieteicams lietot kursa veidā  (Viena kursa ilgums 2-3 mēneši. Kursu nepieciešams atkārtot pāris reizes gadā). Tomēr, jo vecāki kļūstam, jo ​​mazāk mūsu organisms ražo savu kolagēnu. Tāpēc ap 50 gadu vecumu kolagēns ieteicams lietot ikdienā.

Daži kolagēna uztura bagātinātāji ir izgatavoti no pārtikas alergēniem, piemēram, zivīm, vēžveidīgajiem vai olām. Cilvēkiem, kuriem ir alerģija pret šiem pārtikas produktiem, jāizvairās no kolagēna uztura bagātinātājiem, kas izgatavoti no šīm sastāvdaļām.

Ieteikums: kolagēns Q10

kolagēns

Kolagēns Q10 ir īpaši izstrādāts, lai sniegtu maksimālu barības vielu daudzumu ādai un matiem, nodrošinot elastīgāku ādu un stiprākus matus. Produkta sastāvā esošais kolagēns ir hidrolizēts un izgatavots no jūras aļģēm, tādējādi nodrošinot vislabāko kolagēna kvalitāti.

Produkts satur arī I tipa kolagēnu, kas ir vissvarīgākā kolagēna forma organismā (organismā tas ir 90 %).

Produkts satur arī koenzīmu Q10, kas ir galvenā sastāvdaļa, kas ķermenī ražo enerģiju un ir nepieciešams katras šūnas darbībai, probiotiskās baktērijas, kas paātrina un uzlabo kolagēna veidošanos organismā un C vitamīnu, kas nodrošina ķermeņa spēju veidot kolagēnu.

Regulāra Kolagēna Q10 lietošana nodrošina ādai, matiem, kauliem un locītavām nepieciešamās uzturvielas, nodrošinot labāku un kvalitatīvāku ķermeņa darbību.

Produkts ir piemērots vegāniem.

Dienas deva 2 kapsulas satur: mg/2 kapsulā %NRV*
Kolagēns 400 mg
C vitamīns (L-askorbīnskābe) 250 mg 313
Koenzīms Q10 (ubikinons) 30 mg
Lactobacillus helveticus 2×109 c.f.u.**

* atsauces vērtība dienā pieaugušajam
** Kolonijas veidojošo vienību skaits

SPIED ŠEIT, LAI IEGĀDĀTOS KLAGĒNU